Text for topic: UKRAINIAN CUISINE – Українська кухня

Ukrainian cuisine is closely linked to the customs, culture, and way of life of the Ukrainian people. It is famous for its diversity and flavours.

The most popular Ukrainian dish is borsch. This thick and delicious soup is prepared with a variety of ingredients including meat, mushrooms, beans, and even prunes.

Mushroom soups, bean and pea soups, soups with dumplings and thick millet chowders are also popular.

“Holubtsi”, or stuffed cabbage, is another favourite dish, as are “varenyky” filled with potatoes, meat, cheese, sauerkraut or berries such as blue-berries or cherries. “Varenyky” are often mentioned in folk songs.

Ukrainians like dairy products. Some samples: cheese pancakes and “riazhanka” (fermented baked milk). There are no holidays without pies, “pampushky” (type of fritters), “baba” (a tall cylindrical cake) and honey cakes.

Ukrainian sausage is delicious. It is preserved in a special way — in porcelain vessels filled by melted fat.

Of course, every region of Ukraine has its own recipes and traditions.

VOCABULARY

diversity [daɪ‘və:sɪtɪ] — різноманітність

flavour [‘fleɪvə] — присмак, приправа

dish [dɪʃ] — страва

prune [pru:n] — чорнослив

dumplings fdʌmplɪŋz] — галушки

millet [‘mɪlɪt] — просо, пшоно

chowder [‘tʃaudə] — юшка зі свинини, овочів тощо

sauerkraut [‘sauəkraut] — кисла капуста

blue-berry [‘blu:bərɪ] — чорниці

cheese pancakes [tʃi:z ‘pænkeɪks] — сирники

fritter [‘frɪtə] — оладки

to fill [fɪl] by smth. — заповнювати (чим-небудь)

recipe [‘resɪpɪ| — рецепт

QUESTIONS

1. What is Ukrainian cuisine famous for?

2. What is the most popular Ukrainian dish ?

3. What are the other popular Ukrainian dishes?

4. What products do Ukrainians like ?

5. What is your favourite Ukrainian dish ?

6. What Ukrainian dishes do you like to cook?

Українська кухня

Українська кухня тісно пов’язана з традиціями, культурою і способом життя українського народу. Вона відома своєю різноманітністю і присмаками.

Найпопулярніша українська страва — це борщ. Цю густу і смачну юшку готують із безлічі інгредієнтів, включаючи м’ясо, гриби, квасолю і навіть чорнослив.

Відомі також грибні супи, квасолевий і гороховий супи, супи з галушками і густі юшки з пшоном (кулеші).

Голубці, або фарширована капуста, — ще одна така сама улюблена страва, як і вареники з картоплею, м’ясом, сиром, кислою капустою або з ягодами: із чорницею або з вишнями. Вареники часто згадуються в народних піснях.

Українці люблять молочні продукти, наприклад сирники й ряжанку (кисле пряжене молоко). Жодне свято не обходиться без пирогів, пампушок (вид оладок), «баби» (високої паски) і коржів-медовиків.

Дуже смачна українська домашня ковбаса. Її зберігають давнім способом — у керамічних посудинах, заповнених розтопленим смальцем.

Звичайно, кожна область України має свої власні рецепти й традиції.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах