The English usually have four meals a day: breakfast, lunch, tea (five o’clock) and dinner. Breakfast can be a full “English breakfast” of corn-flakes with milk and sugar, or bacon and eggs, toast and marmalade, tea or coffee. Some people, however, have just a cup of tea or coffee with a toast or something similar. This is usually called a “continental breakfast”.
At midday everything is stopped for lunch. Most offices and small shops are closed for an hour and the city pavements are full of people on their way to cafes, coffee bars, restaurants. Factory and plant workers usually eat in their canteens.
The English like what they call “good plain food”. Usually they like steak, roast beef, Yorkshire pudding, and fish and chips.
Afternoon tea is taken at about five o’clock, but it can hardly be called a meal. It is a cup of tea and a cake or biscuits. At the weekends afternoon tea is a special occasion. Friends and visitors are Often invited to have a chat over a cup of tea.
Dinner is the most substantial meal of the whole day. It is usually eaten at seven o’clock. The first course may be soup (though the English don’t like it very much). The main course will often be fish or meat, perhaps the traditional roast beef of old England, and a lot of vegetables. The next course will be something sweet and often baked, such as a fruit pie. Last of all there may be cheese, often with biscuits.
It is common knowledge that the English are very fond of tea. They like to have “a nice cup of tea” six or eight times a day, sometimes even more.
On Christmas Day a roast turkey is traditionally cooked for dinner. It is usually followed by Christmas pudding.
VOCABULARY
corn-flakes [‘kɔ:nfleɪks] — кукурудзяні пластівці
pavement [‘peɪvmənt] — тротуар
plain food [pleɪn fu:d] — проста їжа
special occasion [‘speʃəl ə’keɪʒən] — особливий випадок, подія
to have a chat [tʃæt] — поговорити, побалакати
substantial [səb’stænʃəl] — важливий; основний, головний
first course [fə:st kɔ:s] — перша страва
main [meɪn] course — основна страва
it is common knowledge [‘nɔlɪdʒ] — усім відомо
roast turkey [rəust ‘tə:kɪ] — смажена індичка
QUESTIONS
1. How many meals a day do the English have?
2. What is the traditional “English breakfast” like?
3. What is usually called a “continental breakfast”?
4. When do the English usually have lunch ?
5. What do the English mean by “good plain food “?
6. What kind of meal is five о’clock tea in England?
7. What do the English usually have for dinner?
8. The English are fond of tea, aren’t they?
9. What is the traditional dish for Christmas table?
10. What other dishes are popular in England?
Що їдять в Англії
Англійці зазвичай їдять чотири рази на день: сніданок, обід, чай (о п’ятій годині) та вечеря. Сніданок може бути повним «англійським сніданком», що складається з кукурудзяних пластівців із молоком і цукром або яєчні з беконом, тостика з джемом, чаю або кави. Проте деякі люди просто п’ють чашку чаю або кави з тостиком або чимось подібним. Такий сніданок звичайно називають «континентальним сніданком».
Опівдні все зачиняється на обід. Більшість офісів і невеликі крамниці закриваються на годину, і на міських тротуарах повно людей, що прямують в кафе, кафетерії, ресторани. Робітники фабрик і заводів звичайно їдять у себе в їдальнях.
Англійці люблять те, що вони називають «гарною простою їжею». Зазвичай їм подобаються біфштекс, ростбіф, йоркширський пудинг і риба з чипсами.
Денний чай п’ють приблизно о п’ятій годині, але це навряд чи можна назвати їжею. Це чашка чаю з тортом або печивом. У вихідні денний чай — цс особлива подія. Часто запрошують друзів або гостей, щоб потеревенити за чашкою чаю.
Вечеря — це найбільш ситна їжа за цілий день. Звичайно її їдять о сьомій годині. Першою стравою може бути суп (хоч англійці його не дуже люблять). Основною стравою часто буде риба або м’ясо, можливо, традиційний для старої Англії ростбіф, і багато овочів. Наступною стравою буде щось солодке і часто печене, наприклад, фруктовий пиріг. І останнім може бути сир, часто з печивом.
Усім відомо, що англійці дуже люблять чай. їм подобається випивати «добру чашку чаю» шість або вісім разів на день, а іноді й більше.
На Різдво на обід за традицією готують смажену індичку. За нею звичайно йде різдвяний пудинг.