Text for topic: CUSTOMS AND TRADITIONS. WHAT ARE THE TRAITS OF THE UKRAINIAN CHARACTER?

First, there is kindness. There is also hospitality and friendliness. There is respect for elders, for the deceased; love for children, nature, and animals.

Ukrainians have a sense of humour, they are musical, artistic. They are wonderful craftsmen famous for their mastery in weaving, wood-carving, and ceramics.

But skill and diligence in working the land is perhaps the greatest talent the Ukrainians possess.

Life depended on the rhythms of cultivating the soil. Holidays were celebrated during periods of transition from one type of agricultural activity to another.

Easter, for example, is a spring holiday. Spring is a time of ploughing and sowing in the fields, a time of warmth and awakening after a cold, hungry winter. In pagan times Ukrainians believed that the gods died tad were reborn every year. An example of pagan customs is the dyeing of eggs.

To the Christian Ascension Day (the 40th day after Easter) Ukrainians added a pre-Christian tradition of going to the field to inspect the progress of the wheat.

The Trinity is celebrated in summer, on the 50th day after Easter. Traditionally people decorate their homes with green tree branches and fragrant herbs.

Another summer holiday is Ivan Kupala’s Day on July 7. During the day everyone has to be at least immersed in water. This was the last holiday before the harvest.

August 2, St. I Ilia’s Day, marked the beginning of autumn. “Until dinner it’s summer, after dinner it’s autumn”, people said. On the 19th of August, or on “Saviour Day”, vegetables, fruit, mushrooms, and honey were blessed.

Weddings usually took place in the middle of October.

A unique feature of Ukrainian Christmas festivities is the “vertep”, or puppet theatre”. Young people get together, dress as angels, kings, Herod, Satan, Death, and even animals. They walk from house to house singing about the birth of Christ, greeting everyone with the holiday.

VOCABULARY

kindness [‘kaɪndnɪs] — доброта

hospitality [‘hɔspɪ’tælɪtɪ] — гостинність

friendliness [‘frendlɪnɪs] — дружелюбність

deceased [dɪ’si:st] — покійний, мертвий

sense [sens] of humour [hju:mə] — почуття гумору

craftsman [‘kra:ftsmən] — майстер, ремісник

mastery [‘ma:st(ə)rɪ] — майстерність, мистецтво

wood-carving [‘wud,ka:vɪŋ] — різьблення по дереву

skill [skɪl] — майстерність, уміння

diligence [‘dɪlɪdʒ(ə)ns] — старанність, ретельність

to plough [plаu] — орати

to sow [səu] — сіяти

pagan [‘peɪgən] — язичеський, язичницький

fragrant [‘freɪgr(ə)nt] — ароматний, духмяний

QUESTIONS

1. What are the traits of the Ukrainian character?

2. What is the greatest talent the Ukrainians possess?

3. What are the spring holidays?

4. What summer holidays do you know?

5. What is a unique feature of Ukrainian Christmas festivities?

6. What holiday do you like best of all?

Звичаї і традиції. Які чесноти властиві українцям?

Насамперед, доброта. А також гостинність і дружелюбність. А ще — повага до старших, померлих; любов до дітей, природи і тварин.

Українці мають почуття гумору, вони музикальні, артистичні. Вони прекрасні майстри, відомі своїм мистецтвом ткацтва, різьблення по дереву та керамічними виробами.

Але вміння і старанність у роботі на землі — це найбільший талант українського народу.

Життя було підпорядковане ритму роботи на землі. Свята відзначалися в періоди переходу від одних сільськогосподарських робіт до інших.

Великдень, наприклад, — це весняне свято. Весна — час, коли орють і засівають лани, тепла пора, пробудження після холодної і голодної зими. У язичницькі часи українці вірили, що боги щороку вмирають і знову народжуються. Прикладом язичницьких звичаїв є звичай фарбувати яйця.

До християнського свята Вознесіння (40-й день після Великодня) українці додали дохристиянську традицію обходити поля, щоб простежити, як достигає пшениця.

Улітку, на 50-й день після Великодня, святкують Трійцю. За традицією люди прикрашають свої будинки зеленим гіллям дерев і духмяними травами.

Ще одне літнє свято — день Івана Купала (7 липня). У цей день кожен повинен був принаймні зануритися у воду. Це було останнє свято перед збиранням врожаю.

Друге серпня, день Святого Іллі, відзначалося як початок осені. «До обіду — літо, після обіду — осінь», — говорили люди. 19 серпня, на Спаса, освячували овочі, фрукти, гриби й мед.

Усередині жовтня звичайно грали весілля.

«Вертеп», або ляльковий театр, — унікальна особливість Різдвяних свят українців. Молодь збиралася разом, розігрувала дійство за участю ангелів, королів, Ірода, Диявола, Смерті і навіть тварин. Вони ходили з хати до хати і співали пісні про народження Христа, вітаючи всіх зі святом.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах